Lampionnenwedstrijd Sint Martinus

Emma en Suhaim winnaars

Op dinsdag 10 november vond in het koor van de Martinikerk in Groningen de jaarlijkse keuring van voederbietenlampions ter gelegenheid van Sint Martinus plaats. Emma en Suhaim wonnen in hun leeftijdscategorie de eerste prijs.

1000 voederbieten uitgedeeld

De lampionnenwedstrijd was uitgeschreven door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. Aan de wedstrijd hebben ruim 40 kinderen deelgenomen. In de afgelopen anderhalve week zijn ruim 1.000 voederbieten gratis uitgedeeld onder de leerlingen van de Groninger basisscholen, BSO’s en buurtverenigingen.Tijdens de jurering zongen de kinderen Sint Martinusliedjes onder leiding van organist Eeuwe Zijlstra en vertelde Geert Pruiksma het verhaal van Sint Martinus. Alle kinderen kregen warme chocolademelk van de Martinikerk.

Prijswinnaars

De winnaars kregen spelen. Alle deelnemers kregen bovendien een Sint Martinussurprise. Volgend jaar zal de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken opnieuw gratis voederbieten uitdelen aan de Groninger jeugd ten behoeve van het jaarlijkse Sint Martinusfeest. De Stad-Groninger basisscholen zullen dan ook de informatiebrochure over het maken van lampions van voederbieten ontvangen.De jury, bestaande uit mevrouw Geke van der Wal, partner van Commissaris van de Koning Max van den Berg, mevrouw Selma van Hulsen, echtgenote van burgemeester Peter den Oudsten en oud-Tweede Kamerlid Marjo van Dijken, beoordeelde de bietenlampionnen mede op het goed uithollen van de biet en de manier waarop de verlichting was aangebracht. De jury wees de volgende prijzen toe: 

In de categorie t/m 8 jaar:

  1. Emma Wieringa
  2. Alvairo Broers
  3. Sono Folkers 

In de categorie 9 t/m 12 jaar:

  1. Suhaim van Staveren
  2. Milan en Luca de Muijnk
  3. Vojtech van Wesdonk 

De kinderen namen de lampionnen daarna weer mee naar huis om er vervolgens op woensdag 11 november mee langs de deuren te lopen en er hun Sint Martinusliedjes te zingen.

Bietsies en warme chocolademelk

Dinsdagochtend kreeg Volksvermaken ruim 100 leerlingen van twee basisscholen op bezoek in de Martinikerk. Centraal onderwerp was vanzelfsprekend Sint Martinus. De kinderen zongen Sint Martinusliedjes, luisterden naar het verhaal van Sint Martinus en hadden vooraf foto’s van hun voederbietlampionnen (bietsies) ingestuurd. Jaime Fais (1ste), Jitske Boersma (2de) en Annemijn de Boer (3de) maakten volgens de jury de mooiste bietsies en wonnen een prijs.