Groote Maaltijd

De traditie wil dat Bommen Berend aan tafel zat voor de maaltijd, toen een kanonskogel vanuit de stad zijn vertrek binnen vloog. Bommen Berend was ongedeerd, maar op de plaats waar zijn bord zuurkool met spek had gestaan, lag nu een kanonskogel. Niet lang daarna besloot hij het beleg op te geven.

Nog altijd wordt tijdens Groningens Ontzet dit voorval herdacht met een “Groote Maaltijd” waar traditioneel zuurkool met bal gegeten wordt. Dit jaar doen voor het eerst 14 horecagelegenheden mee. Deelnemers aan de maaltijd krijgen via een placemat het verhaal van het Ontzet nog eens goed uitgelegd en na afloop ontvangen zij ook de grote Eerelmanposter. 

Gratis voor Vrienden van Volksvermaken

Vrienden van Volksvermaken die zich hebben aangemeld voor de Groote Maaltijd schuiven op 28 augustus gratis aan bij de Groote Maaltijd die bij restaurant Weeva wordt geserveerd tussen 17 en 19 uur.

Mee-eten voor bijna-Vrienden

Mee-eten mag. U kunt ook als niet-Vriend de maaltijd nuttigen. Tegen een bijdrage van € 12,50 bent u verzekerd van een gezonde en voedzame bodem voor de rest van de dag en avond. Een mailtje naar secretariaat@volksvermakengroningen.nl is voldoende. Wij zetten u dan op de gastenlijst. Wilt u van de gelegenheid gebruik maken om Vriend te worden van de Vereeniging, dan kan dat. De maaltijd kost u dan € 7,50 (wel vooraf registreren als Vriend).


De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken dankt haar sponsor WEEVA voor het mede mogelijk maken van deze Groote Maaltijd.