Sigmund: Groningse shocktherapie

De populaire strip Sigmund zal eenmalig zijn subtiele therapie in het Gronings aanbieden ter gelegenheid van de viering van het 343 jarige Gronings Ontzet. Het boek in oblongformaat wordt voor het eerst te koop aangeboden en gepresenteerd op de Bommen Berend stripmarkt op 28 augustus 2015 aan het Hoge der Aa te Groningen. De eerste 200 exemplaren zijn voorzien van een genummerde en gesigneerde prent.

Het eerste exemplaar wordt aldaar om 13.30 aangeboden aan Groninger wethouder economische zaken Joost van Keulen.

Is dit nou dij shocktherapie? bevat enkele actuele gags naar aanleiding van de Groningse aardbevingsperikelen. Verder is er een selectie gemaakt uit de beste strips van Sigmund die eerder in de Volkskrant zijn verschenen.

Sigmund maakte in 1992 z'n debuut in een aflevering van de tv-serie Strip- en cartoontekenen die Peter de Wit samen met Hanco Kolk voor Teleac heeft gemaakt. Op 2 januari 1994 verscheen de psychiaterstrip voor het eerst in de Volkskrant. Het regende aanvankelijk ingezonden brieven. Lezers vonden de strip schokkend en vrouwonvriendelijk. Enkele jaren later echter werd Sigmund gekozen tot populairste rubriek van de krant. In 1999 ontving Peter de Wit, voornamelijk dankzij zijn creatie van de bebrilde therapeut met ringbaard, de Stripschapprijs. In september verschijnt de nieuwste bundeling: Sigmund vijfentwintigste sessie.
 
Ook voor dit derde deel uit de Groningse reeks  tekende Jan Glas voor de vertaling in het Gronings net als bij vorige uitgaven Elske: Nait zoezen, deurbroezen! en De Rechter: Is wies mit zien waark. Hij publiceerde eerder een aantal dichtbundels in het Gronings en vertaalde gedichten van Rainer Maria Rilke en Paul van Ostaijen.

Sigmund: Is dit nou dij shocktherapie? 
Uitgeverij Stripwinkel Akim 
ISBN 9789082057416
Euro 9,95