Demonstraties brandweer

Het brandweermuseum Hoogezand komt met 8 voertuigen naar Groningen. Aan het Eemskanaal noordzijde - Damstersingel zijn demonstraties van o.a. een waterkanon. De bosbrandweer Niebert komt met een ladderwagen.

US Fire Trucks

Eén van de bezigheden van de bosbrandweer is het in opdracht voeren van het beheer, het plegen van onderhoud en het uitvoering geven aan een demonstratieteam met twee bijzondere Amerikaanse ladderwagens: een Aerial en een Tiller. In de nabije toekomst wordt hier nog een pumper aan toegevoegd. De voertuigen zijn gestald in de brandweerkazerne van de bosbrandweer. De bosbrandweer mag de voertuigen gebruiken voor doeleinden tot promotie van de brandweer in de meest ruime zin. Per aanvraag wordt bekeken of deze binnen de doelstelling past.

De andere Seagrave “Aerial” is een Amerikaanse ladderwagen welke dienst heeft gedaan bij de MTFD, Middletown fire department in de staat New Jersey en heeft tot ongeveer 2002 dienst gedaan bij dit korps. Deze is uitgerust met een 380 PK sterke V6 Detroit tweetakt diesel motor en de lengte van de auto is 11 meter,de ladder is van hetzelfde type als de “Tiller” en is eveneens 30 meter lang in volledig uitgeschoven toestand.

Door het feit dat beide voertuigen zijn uitgerust met tweetakt dieselmotoren en daardoor dus tweemaal zoveel arbeidsslagen maken dan een viertaktmotor worden ze in Amerika wel “screaming Jimmy” genoemd. Beide auto’s zijn uitgerust met een automatische versnellingsbak en kunnen redelijk snel accelereren.
De auto’s zijn niet meer in actieve dienst en worden uitsluitend voor display doeleinden gebruikt.