Rabenhaupt-taptoe

Hieronder vindt u informatie over de deelnemende orkesten.

Showband DOS

Showband DOS

Showband D.O.S. werd in 1950 opgericht als tamboerkorps Door Oefening Sterk. Zoals veel tamboerkorpsen in die tijd, is de muziekvereniging ontstaan uit de gymnastiekvereniging. Het tamboerkorps ging met optredens mee en verzorgde dan de muziek van de mars voorafgaand aan de gymoefeningen. Al snel gingen ze beiden hun eigen weg.

Bezetting
De muzikale bezetting veranderde een aantal keren. Bij de oprichting speelde men op 6 trommen, 2 tenortrommen en 6 klaroenen. Gaandeweg groeide de club en daarmee het aantal instrumenten.

Tegenwoordig is Showband D.O.S. een fanfare. De bezetting is nog niet helemaal compleet. Voor de ‘ervaren’ trompet– en euphoniumspelers is er direct een plaats binnen de band en ook voor het slagwerk zijn er enkele vacatures.

Show
In de jaren 80 en rond 1995 wist Showband D.O.S. zich als showkorps te presenteren bij taptoes en andere evenementen. Door ledengebrek moest beide keren de veldshow ‘in de kast’ worden gezet.

In 1999 heeft Showband D.O.S. haar vijftigste verjaardag gevierd met een knallend muziekspektakel. Speciaal hiervoor werd een nieuwe veldshow ingestudeerd waaraan alle leden, dus ook de leerlingen, meededen. Tijdens deze eenmalige show stond Showband D.O.S. met 50 muzikanten op het veld.

Uniformen
In de periode van 2000-2003 hebben de leden van Showband D.O.S. door middel van acties veel geld ingezameld om een nieuwe uitstraling te creëren, en het resultaat mag er zijn.

Nederlands Kampioen
Muzikaal en showtechnisch is de showband in de loop van de jaren sterk gegroeid. Dit heeft in 2007, 2008 en 2009 geresulteerd in een Nederlands kampioenschap in de Basisklasse. In 2010 werd het succes van de Showband bekroond met promotie naar de Middenklasse. De Showband wist als debutant in de Middenklasse in 2011 de titel Nederlands Kampioen in de wacht te slepen. 

Bicycle Showband Crescendo

De muzikanten van Bicycle Showband Crescendo uit Opende verzorgen al jaren optredens in Nederland en in het buitenland. Op Hollandse opoefietsen en in roodblauw uniform komt er een vrolijk gezelschap voorbij. Daarnaast wordt er volop gemusiceerd: scherp en dof koper, saxofoons en een enthousiaste slagwerksectie zorgen voor de originele sound. Net als de vroegere dorpsfanfare, maar dan in een modern jasje.

De show
De show, die bestaat uit een combinatie van loop- en fietsmomenten, duurt ongeveer 15 minuten en wordt bij verschillende evenementen uitgevoerd. Op taptoes als onderdeel van het programma, bij sportevenementen tijdens pauzes of vooraf aan het spektakel, bij manifestaties om de fiets en dus Holland te promoten, maar ook om culturele evenementen of personeelsfeesten met een show op te vrolijken.

Ook het programma voor 2012 heeft weer veel verschillende ingrediënten.

De marsparade
Bij optochten en streetparades is het niet mogelijk om een show uit te voeren. Toch heeft Crescendo hier geen problemen mee. Als er maar wat ruimte is om de figuraties te veranderen lukt het wel om een straatshow te doen. De marsparade tijdens het Wereld Muziek Concours 2005 was een groot succes: de jury beoordeelde het programma met 92,25 wat goed is voor goud met onderscheiding en de dagprijs. Uiteindelijk eindigde Crescendo op een derde plek in de eindrangschikking. De figuraties van de marsparade zijn groots opgezet, maar kunnen worden aangepast en ook dienst doen als tweede show.

Internationale staat van dienst
Verspreid over heel Nederland werden en worden er optredens verzorgd. Toch zijn er altijd weer mensen die nog nooit van een fietsend muziekkorps hebben gehoord. Ook verblijft Crescendo regelmatig in het buitenland. In 1969 bezocht men voor het eerst Tessenderloo in België. Daarna werden er regelmatig optredens in het buitenland verzorgd waarbij de 8 tournees naar Japan wel heel bijzonder zijn.

Eind 2007 heeft het korps een trip gehad naar Turkije en in 2008 is Crescendo te gast geweest bij de Kuala Lumpur World Marchingband Competition (KLWMBC) in Kuala Lumpur te Maleisië. Crescendo is waarschijnlijk het vrolijkste exportmiddel van Nederland.

De film
Naast de optredens zijn er andere activiteiten die de aandacht op zich hebben gericht. In 2006 is de film over de activiteiten van Crescendo gepresenteerd. Gedurende ruim een jaar heeft cineast Rob Busquet het wielrijdersmuziekkorps gevolgd bij repetities, optredens en andere activiteiten. In de film Crescendo Een verhaal van koper & chroom zijn de hoogtepunten van het korps vastgelegd.