Feestelijke intocht Sinterklaas in Stad

Groningen, 14 november 2012

Sinterklaas vaart zaterdagmiddag 17 november de stad Groningen met zijn vloot binnen. Daarna volgt een rijtoer door de binnenstad. Rond kwart over drie ontvangt burgemeester Rehwinkel de heilige kindervriend op de Grote Markt. 

Intocht per boot

Om half twee verwacht Sinterklaas met de boot aan te komen bij het clubhuis van roeivereniging De Hunze aan de Zuiderhaven. Het publiek kan de aankomst vanaf de walkant zien. Vanaf het botenhuis vertrekt de stoet om kwart over twee voor de rijtoer door de stad. Naast Sinterklaas en de Hoofdpiet trekken meer dan honderd capriolen uithalende Zwarte Pieten langs het publiek.

Tekeningen voor de Sint

Direct voor Sinterklaas loopt een bijzondere pakezel mee. Het beest draagt aan beide kanten een grote zak voor brieven en tekeningen, die de Groninger kinderen via de Zwarte Pieten aan Sinterklaas mogen geven. Alle kinderen die hun naam en adres erop zetten, krijgen van Sinterklaas een persoonlijke ansichtkaart terug. Daarnaast heeft de Goedheiligman voor de mooiste inzendingen een verrassing in petto, die te zien zal zijn op www.volksvermakengroningen.nl.

Nieuwe route

De route is dit jaar iets anders dan voorheen en gaat niet meer door de Folkingestraat. De stoet trekt als volgt naar de binnenstad: Praediniussingel ZZ - Praediniussingel NZ - Westerkade - A-straat - Brugstraat - Munnekeholm - Zuiderdiep - Oosterstraat - Grote Markt OZ - Kwinkenplein - Oude Ebbingestraat - Rode Weeshuisstraat - Oude Boteringestraat - Broerstraat (Academieplein) - Oude Kijk in 't Jatstraat - Zwanestraat - Grote Markt NZ - bordes stadhuis.

Tijdschema

12:45 uur: vloot van Sinterklaas passeert Herman Colleniusbrug
13:00 uur: vloot passeert Hoge en Lage der A
13:30 uur: vloot legt aan bij het botenhuis van roeivereniging De Hunze aan de Zuiderhaven
14:15 uur: vertrek Sinterklaas vanaf de Praediniussingel
14:30 uur: start activiteiten voor de jeugd op de Grote Markt
15:15 uur: aankomst Sinterklaas op de Grote Markt
15:30 uur: ontvangst van Sinterklaas door het gemeentebestuur op de Grote Markt voor het stadhuis

Over Volksvermaken

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken werd op 26 juni 1874 opgericht en ontving de titel Koninklijk bij haar 100-jarig bestaan. ‘Volksvermaken’ heeft als doel jaarlijks feestelijke evenementen voor de inwoners van Groningen te organiseren. Volgens jarenlange traditie zijn dat Groningens Ontzet op 28 augustus, het uitdelen van voederbieten met Sint Martinus aan de Groningse schooljeugd, de intocht van Sinterklaas en arrensledenwedstrijden in de winter. De vereniging bestaat voor 100% uit vrijwilligers; mensen die zich met veel plezier inzetten voor de bewoners van Stad en Ommeland.