Gratis maaltijd in ruil voor vriendschap in Groningen

24 juli 2012

Vrienden van Volksvermaken schuiven op 28 augustus volgens traditie gratis aan voor de Groote Maaltijd bij restaurant Weeva. Andere mee-eters betalen € 12,50 voor het volkse maal in 17e-eeuwse setting. Wie vóór 21 augustus vriend wordt, eet tijdens Groningens Ontzet gratis mee.

Volksvermaken wil met deze actie vrienden werven, zodat ook de komende jaren feesten als Groningens Ontzet gevierd kunnen worden. De vriendschap kost dus wel wat, maar levert naast de maaltijd een aantal privileges én evenementen voor Groningen op. Volksvermaken organiseert naast Groningens Ontzet onder andere de intocht van Sinterklaas in Groningen.

De vriendenactie wordt ondersteund door de nieuwe website www.volksvermakengroningen.nl. Bezoekers vinden er ook het complete programma van Groningens Ontzet en de locaties van de verschillende onderdelen, zoals het Peerdespul en het vuurwerk.

Over Volksvermaken
De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken werd op 26 juni 1874 opgericht en ontving de titel Koninklijk bij haar 100-jarig bestaan. ‘Volksvermaken’ heeft als doel jaarlijks feestelijke evenementen voor de inwoners van Groningen te organiseren. Volgens jarenlange traditie zijn dat Groningens Ontzet op 28 augustus, het uitdelen van voederbieten met Sint Martinus aan de Groningse schooljeugd, de intocht van Sinterklaas en arrensledenwedstrijden in de winter. De vereniging bestaat voor 100% uit vrijwilligers; mensen die zich met veel plezier inzetten voor de bewoners van Stad en Ommeland.

Over Weeva
Op 4 oktober 1871 werd de Groninger Volksgaarkeuken geopend. In 1929 werd het pand waarin de gaarkeuken en het kosthuis zijn ondergebracht, gedoopt tot het ‘Woon- En Eethuis Voor Allen’, beter bekend als ‘de Weeva’. Op 4 oktober 2011, precies 140 jaar na de oprichting, werd restaurant Weeva nieuw leven ingeblazen.