Gratis voederbieten voor Sint Martinus-lampionnen

19 oktober 2012

Op zaterdag 3 november tussen elf en één uur kan de Groninger schooljeugd op het overdekte gedeelte van het Waagplein in de Groninger binnenstad gratis een voederbiet komen halen. Van deze voederbiet kunnen ze een lampion snijden, waarmee ze ter gelegenheid van Sint Martinus langs de deuren kunnen gaan.

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken te Groningen heeft honderden rode voederbieten besteld om deze te kunnen uitdelen. De bieten worden per boerenkar aangevoerd en zullen op het Waagplein te krijgen zijn. De bietenuitdeling gaat door zolang de voorraad strekt. Het is raadzaam zelf een stevige zak of tas voor het vervoer van de biet mee te nemen. Volksvermaken heeft dit jaar een nieuwe folder gemaakt met aanwijzingen voor de jeugd om van de voederbiet een lampion te maken. Ook zijn teksten van verschillende Sint Martinusliedjes opgenomen. De folders kunnen tijdens de uitdeling meegenomen worden. Informatie en aanwijzingen zijn ook op de website van Volksvermaken te vinden: www.volksvermakengroningen.nl.

 

Aan de voederbieten-uitdeling heeft Volksvermaken bovendien een wedstrijd verbonden. Wie op vrijdag 9 november zijn voederbiet-lampion ter keuring aanbiedt, maakt kans op een van de prijzen, die Volksvermaken ter beschikking stelt voor de mooiste lampion. Bovendien is er voor iedere deelnemer aan deze wedstrijd een Sint Martinus-surprise. Er zijn twee leeftijdscategorieën: t/m 8 jaar en van 9 t/m 12 jaar. De keuring van de voederbiet-lampionnen vindt op die dag plaats tussen halfvijf en vijf uur. Dat gebeurt in de hal van het Groninger Stadhuis (via het bordes aan de Grote Markt). De kinderen wordt gevraagd de lampionnen van naam, adres en leeftijd te voorzien. De prijsuitreiking vindt aansluitend om kwart over vijf plaats. De kinderen kunnen de lampionnen daarna weer mee naar huis nemen.
De bewonersorganisatie Hortusbuurt/Ebbingekwartier organiseert op zaterdagmiddag 10 november een échte Sint Martinusoptocht, met Sint Martinus op een paard. De winkeliers uit het Ebbingekwartier delen onderweg snoepjes uit aan alle kinderen en ouders die met lampions meelopen in de stoet.

De jeugdafdeling van showband Excelsior zal op een aantal punten tijdens de optocht Sint Martinusliedjes spelen, die door de kinderen meegezongen kunnen worden. Zaterdag 10 november, 16.30 uur: Start kinderoptocht samen met Sint Martinus vanaf de Beren (bij de Jumbo Korreweg) via de Nieuwe Ebbingestraat naar het CiBoGa-terrein.

Handleiding voor het maken van een lampion van een voederbiet (uit de folder)

Leg voordat je begint een paar kranten op tafel. Snijd met een scherp mes van de bovenkant een plak van ongeveer 1½ centimeter af. De plak bewaren, want die heb je straks weer nodig. Nu moet je de biet uithollen. Je doet dat met een lepel die een scherpe kant heeft, bijvoorbeeld een lepel waarmee je een grapefruit opeet. Hoe meer je de biet uitholt, hoe mooier hij doorschijnt. Onderin maak je een kuiltje waarin je een kaars of een waxinelichtje kunt doen. En dan komt het versieren. Teken met een mesje figuurtjes op de buitenkant van de biet. Met de punt van het mesje kun je het velletje van de biet lostrekken op de plek waar je de figuurtjes hebt getekend. Je kunt de lampion natuurlijk nog verder aankleden: haren van raffia of touw; oren van karton. Je kunt van alles bedenken. Van de afgesneden plak kun je een deksel maken. Prik er wat gaatjes in voor de luchttoevoer, anders dooft de kaars of het waxinelichtje al snel. Om uitdrogen van je voederbietlampion te voorkomen, kun je er het beste een vochtige doek in stoppen en er ook nog een omheen doen.

Achtergrondinformatie

Elk jaar op de 11de november (dit jaar in de stad Groningen dus op maandag 12 november) als het al een beetje donker is geworden, gaan jullie met je lampion langs de deuren. Jullie bellen aan en zingen dan een Sint Martinusliedje. Van de grote mensen krijg je dan wat snoepgoed of een surprise. Dan ga je weer verder langs de huizen om je liedjes te zingen en lekkernijen op te halen.

Over Volksvermaken

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken werd op 26 juni 1874 opgericht en ontving de titel Koninklijk bij haar 100-jarig bestaan. ‘Volksvermaken’ heeft als doel jaarlijks feestelijke evenementen voor de inwoners van Groningen te organiseren. Volgens jarenlange traditie zijn dat Groningens Ontzet op 28 augustus, het uitdelen van voederbieten met Sint Martinus aan de Groningse schooljeugd, de intocht van Sinterklaas en arrensledenwedstrijden in de winter. De vereniging bestaat voor 100% uit vrijwilligers; mensen die zich met veel plezier inzetten voor de bewoners van Stad en Ommeland.