Groningse stemmen voor nieuwe locatie Rabenhaupt

Aan Carel Rabenhaupt heeft Groningen het jaarlijks terugkerende feest Groningens Ontzet, ook wel ‘Bommen Berend’ genoemd, te danken. Zijn borstbeeld, in 1972 gemaakt door Willem Valk, staat aan de noordkant van het stadhuis. “Historisch incorrect” aldus de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, die vindt dat het monument van Rabenhaupt een betere locatie verdient: “Sinds het beeld op zijn huidige plek staat kijkt Rabenhaupt naar het noorden en staat daarmee eigenlijk met zijn rug naar de vijand. Volgens ons hoort Rabenhaupt naar het zuiden te kijken, van waaruit de legers van de bisschop van Münster kwamen.” Vanuit deze gedachte is de KVVV een publieksactie gestart. Bewoners en bezoekers van de stad Groningen kunnen vanaf augustus online stemmen op vier ‘nieuwe’ locaties. Deze locaties worden gepresenteerd op de website van de KVVV en op de stadsplattegrond in de programmaflyer van Groningens Ontzet. Met de uitslag van de peiling wil de vereniging het college van burgemeester en wethouders overtuigen om de buste van Rabenhaupt te verplaatsen. De publieksactie is te vinden op www.volksvermakengroningen.nl/rabenhaupt

Groningens Ontzet

De publieksactie sluit aan bij de jaarlijkse viering van De Achtentwintigsten. Op het programma staan onder meer de 161e editie van ’t Peerdespul in het Stadspark, de traditionele paardenkeuring, drakenbootraces, kinderactiviteiten en vele muzikale optredens van o.a. Miss Montreal. Zij treedt tussen 16:00 en 17:00 uur op het BAUHAUS plein aan de Ossenmarkt. De feestelijkheden worden afgesloten met een grote vuurwerkshow in de Groninger binnenstad. Nieuw dit jaar zijn de 'Sporen uit 1672': Historische wetenswaardigheden in de Groninger binnenstad die via een mini-expositie op het bordes van het Stadhuis goed te vinden zijn. Ook ondernemers zijn opgeroepen om deel te nemen aan de viering: diverse horecabedrijven serveren een traditionele zuurkoolmaaltijd en winkeliers hangen de groen-witte stadsvlag uit. In 50 geselecteerde winkels is een gratis poster af te halen met een afbeelding van het schilderij De Paardenkeuring van Otto Eerelman.

Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken heeft als doel jaarlijks feestelijke evenementen voor de inwoners van Stad en Ommeland van Groningen te organiseren, waaronder Groningens Ontzet op 28 augustus en de intocht van Sinterklaas. De vereniging, die op 26 juni 2014 haar 140-jarig bestaan vierde, ontving vorig jaar de Erepenning van de stad Groningen. In samenwerking met Marketing Groningen en De Verhalen van Groningen werkt de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken aan het versterken en ontwikkelen van de viering van Groningens Ontzet.

Foto's: A. Doornbos Foto's: A. Doornbos

U kunt bovenstaande afbeeldingen in groter formaat downloaden vanuit onze Dropbox.