Job Cohen houdt 28 Augustus Lezing

25 juli 2012

Op dinsdag 28 augustus a.s. houdt dr. M.J. (Job) Cohen de 28 Augustus Lezing in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit. Onderwerp van de lezing is de ontwikkeling van de vrijheid in Nederland sinds de moord op Pim Fortuyn, tien jaar geleden. De 28 Augustus Lezing maakt deel uit van het officiële programma van Groningens Ontzet. De lezing duurt van 11.30 uur tot 12.30 uur, is vrij toegankelijk en vindt plaats in de Aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen.

Foto: Jos van Zetten

Over de spreker

Dr. Marius Job Cohen (18 oktober 1946) studeerde rechten in Groningen. In Maastricht volgde een academische loopbaan. Cohen was er onder andere rector magnificus. In 1993 werd hij staatssecretaris van Onderwijs in het derde kabinet Lubbers; in 1994 lid van de Eerste Kamer. In het tweede kabinet Kok keerde Cohen terug als staatssecretaris, ditmaal van Justitie. In 2001 werd Cohen benoemd tot burgemeester van Amsterdam. In 2010 volgde hij Wouter Bos op als partijleider van de PvdA. Op 28 februari 2012 legde Cohen die functie neer.

Thema vrijheid

De 28 Augustus Lezing heeft vrijheid als thema. Job Cohen gaat in op de vraag hoe de vrijheid in Nederland zich het afgelopen decennium heeft ontwikkeld. Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Pim Fortuyn is vermoord. Sindsdien is het politieke landschap in Nederland stevig opgeschud en zijn de maatschappelijke verhoudingen en omgangsvormen wezenlijk veranderd. In het politieke debat komt het voor dat de vrijheid van de een wordt bepleit door de vrijheid van een ander te beperken. Job Cohen stond in het brandpunt van deze ontwikkelingen en heeft actief deelgenomen aan het debat over vrijheid. Hij spreekt vanuit zijn ruime persoonlijke ervaring en waarneming.

De 28 Augustus Lezing vervangt sinds 2011 het traditionele 28 Augustus Debat. Vorig jaar sprak prof.mr. Geert-Jan Knoops over de historische ontwikkeling van het begrip vrijheid.