Lampionnenwedstrijd: ruim 500 voederbieten opgehaald

3 november 2012

Voor de jaarlijkse lampionnenwedstrijd voor de Groninger jeugd, die op vrijdag 9 november in het stadhuis gehouden wordt, zijn meer dan 500 voederbieten uitgedeeld. Hiermee houdt de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken een traditie in ere. Iedere deelnemer aan de wedstrijd krijgt en Sint Martinus-surprise.

Volksvermaken had, evenals in voorgaande jaren, folders en posters bezorgd bij de basisscholen in de gemeente. Zaterdag werden de voederbieten uitgedeeld op het Waagplein. Ouders en leerkrachten waren op de uitdeling afgekomen om voederbieten te halen, soms voor hele schoolklassen. In de folder, ook te vinden op www.volksvermakengroningen.nl, staat hoe je van een voederbiet een lampion kunt maken.

Keuring en prijsuitreiking

De keuring van de voederbiet-lampionnen vindt plaats op vrijdagmiddag 9 november tussen half vijf en vijf uur in de hal van het Groninger stadhuis. Er is warme chocolademelk voor de jeugdige deelnemers. Martinikerk-organist Eeuwe Zijlstra zal op zijn kleine orgel Sint Martinusliedjes spelen. De jeugd kan bovendien luisteren naar het verhaal van Sint Martinus. De prijsuitreiking is om kwart over vijf. De kinderen kunnen hun lampion daarna weer mee naar huis nemen.

11 november

11 november valt dit jaar op een zondag. De Groningen City Club raadt leden aan om de kinderen met de lampions op maandag 12 november in de binnenstadswinkels te ontvangen. Volksvermaken adviseert om die reden de kinderen ook om op maandag 12 november met hun lampions langs de deuren te gaan.

Over Volksvermaken

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken werd op 26 juni 1874 opgericht en ontving de titel Koninklijk bij haar 100-jarig bestaan. ‘Volksvermaken’ heeft als doel jaarlijks feestelijke evenementen voor de inwoners van Groningen te organiseren. Volgens jarenlange traditie zijn dat Groningens Ontzet op 28 augustus, het uitdelen van voederbieten met Sint Martinus aan de Groningse schooljeugd, de intocht van Sinterklaas en arrensledenwedstrijden in de winter. De vereniging bestaat voor 100% uit vrijwilligers; mensen die zich met veel plezier inzetten voor de bewoners van Stad en Ommeland.