Nieuwe activiteiten Groningens Ontzet 2015

Van Miss Montreal tot Otto Eerelman

Op vrijdag 28 augustus vieren de stad Groningen en haar Ommelanden het jaarlijkse feest in verband met Groningens Ontzet. De festiviteiten gaan terug tot 1672 toen Groningen het beleg van de bisschop van Münster, Bernhard ‘Bommen Berend’ von Galen, wist af te slaan.

Programma

De dag begint op de Grote Markt met een kranslegging bij de buste van Karel Rabenhaupt, onder wiens leiding de stad Groningen stand hield. Na het luiden van de klokken van de Martinitoren volgt de paardenkeuring (’t Peerdespul) op de Ossenmarkt. De 28 Augustus Rede wordt dit jaar uitgesproken door Marietje Schaake, sinds 2009 Europarlementariër namens D66.

Op het programma staan onder meer de 161e editie van ’t Peerdespul in het Stadspark, de traditionele paardenkeuring, drakenbootraces, kinderactiviteiten en vele muzikale optredens van o.a. Miss Montreal. Zij treedt op tussen 16 en 17 uur op het BAUHAUS plein aan de Ossenmarkt.

In de Zuiderhaven wordt de 2e editie gehouden van de Bommen Bootrace. Behalve roeiers uit Groningen en Münster verschijnen ook de toproeiers van de Universiteit van Cambridge – bekend van de befaamde Boat Race op de Thames – aan de start. ’s Avonds wordt het 28 Augustus Concert uitgevoerd, dit jaar door de Eemsmond Big Band. Met het Groots en Briljant Vuurwerk wordt de feestdag voor Stad en Ommeland afgesloten. De zomerkermis op de Grote Markt duurt nog tot 30 augustus. Het volledige programma staat op www.volksvermakengroningen.nl.

Het verhaal van Groningens Ontzet

Nieuw dit jaar is de aandacht die besteed wordt aan het verhaal en de traditie achter de festiviteiten. Allerlei acties en programma’s moeten er aan bijdragen dat de Stadjers weer weten waarom de 28ste elk jaar zo groots gevierd wordt. In samenwerking met De Verhalen van Groningen wordt de bezoeker meegenomen terug naar 1672, langs historische plekken en wetenswaardigheden in de Groninger binnenstad. Op het bordes van het Stadhuis is een mini-expositie die vertelt over het beleg van de stad door Bernhard von Galen.

Het bekendste beeld van de viering van Bommen Berend is het 2 bij 2,5 meter grote schilderij van Otto Eerelman dat sinds 1920 in het gemeentehuis hangt. Deze Groningse ‘Nachtwacht’ – met daarop de paardenkeuring op de Grote Markt – is helaas lang niet altijd te bezichtigen voor het publiek. Dit jaar is er daarom in ongeveer 50 winkels en horecagelegenheden – herkenbaar aan een deelnemersposter in de etalage – een gratis A2-poster af te halen met een afbeelding van het schilderij. Voor de kinderen is op het Harmonieplein een megapuzzel (5 bij 7 meter) van het schilderij te leggen.

Voor de bezoekers van de mini-expositie bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids het originele werk te bezoeken in het Stadhuis.

Groote Maaltijd

Bij Groningens Ontzet hoort de Groote Maaltijd. Op het menu staat zuurkool, het favoriete gerecht van Bommen Berend, de vijand. Een kanonskogel op zijn bord was de laatste druppel om het beleg van de stad Groningen te staken en daarom wordt de zuurkool vergezeld door een grote gehaktbal: de Bommen Berend Bom. Voor ‘Vrienden’ van het organiserende Volksvermaken is de Groote Maaltijd gratis. Deze wordt bij restaurant Weeva aan het Zuiderdiep geserveerd. Daarnaast zetten 14 andere horecabedrijven de traditionele zuurkoolmaaltijd op 28 augustus ook op het menu. De deelnemende horeca is te vinden in het programmaboekje en herkenbaar aan de poster in de etalage.

Over Volksvermaken

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken werd op 26 juni 1874 opgericht en ontving de titel Koninklijk bij haar 100-jarig bestaan. Volksvermaken heeft als doel jaarlijks feestelijke evenementen voor de inwoners van Stad en Ommeland van Groningen te organiseren, waaronder Groningens Ontzet op 28 augustus en de intocht van Sinterklaas. De vereniging ontving vorig jaar de Erepenning van de stad Groningen. De vereniging bestaat voor 100% uit vrijwilligers; mensen die zich met veel plezier inzetten voor de bewoners van Stad en Ommeland.