Programma Groningens Ontzet 2018

Binnenstad activiteiten

Dit jaar staat het Groningens Ontzet, net als vorig jaar, weer bol van activiteiten. Traditionele en nieuwe festiviteiten zijn gebundeld in een feestelijk programma:

Dinsdag 21 augustus tot en met dinsdag 28 augustus

 • Kermis

Locatie: Grote Markt e.o.
Meer informatie over de kermis: www.kermisinstad.nl 


Maandag 27 augustus

 • NNO 28 Augustus concert met o.a. Pia Douwes

Maandag 27 augustus van 20.00 uur tot 21.15 uur (geen pauze). De toegang is gratis tijdens dit buitenconcert door het Noord Nederlands Orkest.
Locatie: Ossenmarkt.

Musicalliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Concertgebouw en in het stadscentrum van Groningen. Pia Douwes en Rubèn Plantinga brengen onder begeleiding van het Noord Nederlands Orkest meer dan twintig songs uit de grote musicals van vroeger en nu ten gehore.

Pia won talloze nationale en internationale musicalprijzen. Het gerenommeerde Duitse tijdschrift Musicals riep haar zes keer uit tot beste musicalvertolkster. Vanaf november 2018 kruipt ze in de huid van Morticia in de Nederlandse versie van de Broadway-hit The Addams Family.

Rubèn debuteerde op zijn twaalfde in The Sound of Music, toen nog als jongenssopraan. Inmiddels is zijn lyrische baritonstem vaak te horen in zowel opera’s als concerten met musicalrepertoire.

Op het programma staan – naast nummers als Feeling Good en Mack the Knife – uiteraard de musicals waarin Pia Douwes een hoofdrol speelde: Les Misérables, Cats, Sunset Boulevard en Elisabeth. Daarnaast valt er volop te genieten van instrumentale stukken, solo’s en duetten uit klassiekers als Annie, The Phantom of the Opera, The Beauty and the Beast en The Sound of Music.


Maandag 27 en dinsdag 28 augustus

 • Voorstellingen Bommen Berend Jeugdtheater

Locatie: op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat 24.
Tijdstip: maandag 27 augustus om 14:00 uur, 16:00 uur en 20:00 uur. Dinsdag 28 augustus om 14:00 uur en 16:00 uur.

Reserveer gratis uw plaatsen via bommenberendmuziektheater@gmail.com o.v.v. naam, aantal kaarten, datum en tijd van de voorstelling. Kaarten zijn gratis, maar i.v.m. beperkt aantal plaatsen wel graag reserveren.

Het verhaal:

Groningen 1672, bakkersdochter Zwaantje en zoon van een bierbrouwer Tammo verzetten zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend. Ze laten zich door de aanhoudende bommenregen niet klein krijgen en proberen hun leven zo goed mogelijk voort te zetten. Met hun liedjes bespotten ze de vijand, totdat ze tijdens een nachtelijke expeditie op zoek naar eten deze tegen het lijf lopen. En hij blijkt lang niet zo beestachtig en lelijk als gedacht. Zwaantje en de Westfaalse Heinz vallen als een blok voor elkaar. Maar liefde voor de vijand in oorlogstijd, dat heeft toch geen schijn van kans? Romeo en Julia, West Side Story, Bommen Berend Muziektheater. Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit. Aan het einde van het verhaal vieren we met z’n allen, Westfaal en Groninger, ‘poep’ en Stadjer, Groningens Ontzet. Zodat we niet vergeten dat Bommen Berend hier ooit is geweest.

Het Bommen Berend Jeugdkoor bestaat uit kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar en is een initiatief van Marcel den Os voor de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken.


Dinsdag 28 augustus

 • Ceremonie bij buste Carl von Rabenhaupt

Locatie: Waagplein van 08:20 uur tot 08:45 uur.

Vanaf 8.20 uur zijn er plechtigheden bij de buste van Carl von Rabenhaupt, die sinds vorig jaar op z’n nieuwe plek staat nabij het Goudkantoor. Daarna leggen de burgemeester van Groningen, de commissaris van de Koning en de voorzitter van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken een krans. Tevens is de presentatie van de onlangs gevonden bom uit 1672! Tot slot zingen we het Grun’ns Laid. Het is altijd een mooi moment om de feestelijkheden mee te beginnen. Kom langs en maak het mee!


 • Het traditionele klokkenluiden van de Martinitoren

Tijdstip: 09.00 uur tot 09.15 uur.

Na het wakker luiden van de bevolking door de klokken van de Martinitoren onder leiding van het Klokkenluidersgilde speelt Auke de Boer, de stadsbeiaardier, bekende liederen op het carillon van de Martinitoren . Op het carillon van de Martinitoren wordt o.a. gespeeld: 

- Het Grunnens Laid;
- Feestlied van de Vereeniging voor Volksvermaken;
- de 28 Augustus suite van mr. Ronke de Waard, waarin hij een muzikale weergave geeft van het feest van de dag;
- aangevuld met Groninger Volksliedjes en evergreens.


 • Traditionele Paardenkeuring op de Ossenmarkt

Tijdstip: 09.30 uur tot 11.00 uur.

 • 't Peerdespul op de drafbaan in het Stadspark

Tijdstip: 08.00 uur tot 17.30 uur.

Lees hier meer over de activiteiten op de Ossenmarkt en de drafbaan in het Stadspark.


 • Mini expositie en startpunt ontdekkingstocht 'Het Verhaal van Groningens Ontzet'

Locatie: Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat.
Op maandag 27 augustus van 14.00 uur tot 20.00 uur en op dinsdag 28 augustus van 10.00 uur tot 17.00 uur.


 • 28 Augustus Ontzetrede

Tijdstip: 11.30 uur tot 12.30 uur door Rob van Wijk. Historicus en directeur van The Hague Centre for Strategic Studies.
Locatie: Academiegebouw, Broerplein. De toegang is gratis!

De heer De Wijk is  gespecialiseerd in veiligheidsvraagstukken, internationale betrekkingen en Europese integratie.

Gastheer is de heer Hans Alders, voorzitter van de Stichting 28 Augustus Debat. Toegang is gratis, aanmelden kan via representatie@groningen.nl


 • Activiteiten Ossenmarkt

Na afloop van de traditionele paardenkeuring, dit jaar op de Ossenmarkt, is er een springkussenfestival van 14.00 uur tot 17.00 uur.


 • Activiteiten Westerhaven, Kleine, Hoge en Lage der A

Het Shantykoor “Tolbert”  van 14.00 uur tot 15.30 uur.

Het Harmonieorkest Patrimonium o.l.v. Jan Wijenberg geeft een fantastisch concert op de Westerhaven. Iets voor de liefhebbers!
Locatie: Westerkade van 19:00 uur tot 20:00 uur.

Drone demonstraties van 13.00 uur tot 18.00 uur.
Er komt een Dome (raamwerk van 7x4x4) met daaroverheen sterke visnetten en aan de bovenkant een zeil. Er worden 3 activiteiten aangeboden:

Drone Skills: jong en oud kunnen buiten de kooi proberen om een drone in de lucht te houden onder begeleiding van professionals.
Drone Trial: hierbij moet een vooropgezet parcours afgelegd worden binnen een vastgestelde tijd.
Drone Battle: de piloten mogen tegen elkaar. Dit spektakel wordt ondersteund met licht en geluid.
Drone Demo: een aantal hobbyisten vliegen met hun eigen (gemaakte) drones in de Dome en vertonen hun kunsten.

Science Shows van 13.00 uur tot 18.00 uur
Knallende presentaties waar het publiek getrakteerd wordt op het leukste van de wetenschap. Shows zijn geschikt voor grotere aantallen toeschouwers en worden door 1 of 2 wetenschappers verzorgd. Duur per show is tussen de 30 en 40 minuten.

Make & take Booth's van 13.00 uur tot 18.00 uur
De drukst bezochte science booth's onder kinderen zijn natuurlijk de booth's waar kinderen iets maken wat ze vervolgens mee naar huis mogen nemen! Met een make & take booth scoor je altijd! Kinderen maken stuiterballen, reageerbuisjes, slijm, silly putty, UV-kralenkettingen, vliegtuigen en nog veel meer!


 • Reitemakersrijge “Kinderactiviteiten" 

Locatie: Reitemakersrijge van 13:00 uur tot 16:30 uur.

Ook voor de allerkleinste Groningers (en niet Groningers) is het tijdens de viering van Groningens Ontzet altijd groot feest op de Reitemakersrijge. Ook dit jaar wordt het weer gezellig voor kleine kinderen en hun ouders. Zo is er dit jaar:

 • "Kippen" vangen
 • Oud Hollandse spelletjes
 • Springkussens
 • Kindertheater, waar kindjes mee kunnen zingen met vrolijke liedjes
 • Kindjes kunnen geschminkt worden
 • Een hele grote legpuzzel
 • Kindercircus Santelli treedt 2x op met hun nieuwe voorstelling 'Gewoon Anders'

Daarnaast is er ranja van Hooghoudt, ijs en popcorn. Dus neem je papa en/of mama mee en kom!


 • Het Ontzetterras & -podium voor het goede doel (ism 6 Rotaryclubs in en om Groningen)

Locatie: Kleine der A 'achter de kookwinkel'. Geopend van 11.00 tot 21.00 uur.

Er wordt dit jaar een gezellige terras ingericht op 28 Augustus tijdens Groningens Ontzet. Er is een hapje, een drankje en live muziek van o.a.

- Alto kwartet (blues, 4 saxofoons)
- Supershakers (pop, soul, disco, R&B, 9 personen)
- Soulvibration (soul, 11 personen)
- Klaas Spekken (Groningse liedjes)
- Guacamole (Tex-Mex met Joop Hamming, Irwig de Vos, Roeland Drewes en Herald Schokker, 4 man)
- Johnny Dynamite and the 4 man (klassieke rockband met Johan Koning van de Weedons, 5 man)
- The Stamps (pop met o.a. Peter Ketelaar en Peter van Linschoten, 4 personen)

De opbrengst van dit terras en haar sponsoren zal aan het eind van de middag worden uitgereikt aan die organisaties die zich inzetten voor kinderen in Groningen die het niet zo getroffen. hebben. Kom ook even langs om gezellig bij te praten!  

 • Platen en boekenmarkt

Locatie: Hoge der A van 11:00 uur tot 18:00 uur.

Traditioneel gezellig, de boeken en platenmarkt. Ook dit jaar weer de mogelijkheid om er iets van je gading te scoren.


 • Drakenbootraces

Locatie: Hoge der A van 13.00 uur tot 17.00 uur. 
Meld je team aan door hier te klikken.

De traditionele drakenbootraces vinden ook weer plaats tijdens Bommen Berend, altijd een spectaculair gebeuren. Ieder jaar weer strijden de teams voor de titel ‘snelste drakenboot racers van Groningen’. Niet alleen strijd je voor de titel, maar ook voor 250,- dat naar een goed doel gaat!

Van de A-brug tot de Vissersbrug, onder luid gejuich van het publiek aan de kant varen jullie de race van je leven! Niet in een gewone kano, maar in een heuse Drakenboot, compleet met kop en staart. Na hard werken is het tijd voor een frisje of borrel. Tijdens het bijkomen zal de netwerkborrel van start gaan en kunnen jij én je collega’s laten zien waarom jullie bedrijf misschien niet in het water, maar wel in jullie vakgebied de winnaar is.

Met een team van 10-14 personen kan je je opgeven om deel te nemen. Ga de strijd aan met jouw collega’s, of daag je concullega’s uit om jouw team te komen verslaan. Halen jullie dit jaar die prijs binnen en mogen jullie jezelf een jaar lang Drakenbootkampioenen noemen?


 • Bommen Berend Festival 

Locatie: Waagplein van 13:30 uur tot 19:00 uur.

Op een podium op het Waagplein presenteren de volgende muzikale Groninger talenten zich:


Locatie: Het Weeva, Zuiderdiep. Van 16:72 uur tot 19.30 uur.

We starten om 16:72 uur (het Groningens Ontzet jaar in minuten) met de Maaltijd. In 'normale' tijd: 17:12 uur.
Vrienden van Volksvermaken die zich hebben aangemeld voor de Groote Maaltijd schuiven gratis aan bij de Groote Maaltijd die bij restaurant Het Weeva wordt geserveerd.

De Groote Maaltijd bestaat uit de Bommen Berend Bom met zuurkool. Tegen betaling kan iedereen van deze maaltijd genieten. Dit jaar is er een wijnschenkerij met attributen, komt Davine Franse chansons zingen onder begeleiding van een gitaar en is er de mogelijkheid om baret te werpen.


 • Rabenhaupt Taptoe

Locatie: Vismarkt van 20:30 uur tot 21:45 uur.

Al jaren een zeer succesvol vast item op “de achtentwintigste” is de Rabenhaupt Taptoe. Dit jaar wederom op de vertrouwde plek, de Vismarkt. Dit muzikaal festijn kent al jaren een vast en trouw publiek. Prachtige muziek, enthousiaste korpsen en een mooie situering met schemering en een ondergaande zon.

Deelnemende korpsen zijn: 
Drumfanfare Avanti Groningen
Show-and Marchingband Victory Den Haag
Show Harmonie OBK Rhenen
Drumfanfare Oranje IJsselmuiden


 • Dweilorkesten

Locatie: Binnenstad van 14:00 uur tot 17:00 uur.

Wat is een feest zonder muziek! Ook dit jaar is er weer een dweilorkest, " Post Its",  die de hele middag door de stad lopen om het feest nog gezelliger te maken. 


 • Groots en briljant vuurwerk

Locatie: Zuiderhaven vanaf 22:30 uur.
De viering van Groningens Ontzet sluiten we volgens goede traditie af met een groots vuurwerk in de Zuiderhaven.