Rehwinkel ontvangt poëtische kunstmap over Groningens Ontzet

23 augustus 2012

Grote Boeken- en Grafiekmarkt aan de Hoge der A
Presentaties van Groningse Elske en dichtbundel van de Nassauschool

Rehwinkel ontvangt poëtische kunstmap over Groningens Ontzet

Burgemeester Peter Rehwinkel ontvangt tijdens de viering van Groningens Ontzet op 28 augustus in het Noordelijk Scheepvaartmuseum de kunstmap '28, Groningens Ontzet in poëzie en prent', het resultaat van een poëzieproject van Stadsdichter Stefan Nieuwenhuis.

Acht Groningse dichters, te weten Rik Andreae, Jane Leusink, Aly Freije, Fieke Gosselaar, Arjen Nolles, Machteld Brands, André Degen en Stefan Nieuwenhuis hebben zich laten inspireren door Bommen Berend en het Ontzet. De dichterlijke resultaten zijn vervolgens vormgegeven en gezet door typografen en hebben als vertrekpunt gediend voor vier prenten. Dit resulteert in een volledig handgemaakte kunstmap waarin de gedichten en prenten verzameld zijn.
Aan het project werken naast dichters, grafici en typografen, ook het Grafisch Centrum en het Grafisch Museum mee. Het project is door Stefan Nieuwenhuis opgezet in het kader van zijn Stadsdichterschap. De exclusieve en eenmalige poëziemap zal in een gelimiteerde oplage worden verkocht tijdens de grote Boeken- en Grafiekmarkt die tijdens Groningens Ontzet plaatsvindt aan de Hoge der A.

Vanaf 10 uur 's morgens zal de Hoge der A net als vorig jaar het decor zijn van de Grote Boeken- en Grafiekmarkt. Langs het water staan meer dan zeventig kramen met oude en nieuwe boeken, strips, lp's en cd's en er is een speciaal plein met grafici en margedrukkers.
Bij de stand van het Grafisch Museum kunnen kinderen (en volwassenen) hun eigen druksels maken volgens de Werkman-methode, onder begeleiding van ervaren drukkers.

Op de kop van de Hoge der A, nabij de Visserstraat, is een doorlopend programma met muziek van Lenny & Junior en van Vincent Zwiggelaar. Op hetzelfde podium vinden gedurende de dag een aantal presentaties plaats. Zo zal de speciale en unieke Groningse versie van de strip Elsje (uit DvhN) worden gepresenteerd: Elske, een uitgave van stripwinkel Akim.
Ook de gedichtenbundel 'Feest nu in de stad' van de kinderen van de Groningse Nassauschool wordt ten doop gehouden: meer dan dertig kinderen schreven op uitnodiging van Stadsdichter Stefan Nieuwenhuis gedichten over het Ontzet van Groningen. Het resultaat daarvan, in de vorm van een bundel, wordt feestelijk aan het publiek gepresenteerd met voordrachten van de jonge auteurs.
De dichters van de poëtische kunstmap '28, Groningens Ontzet in poëzie en prent' dragen gedichten voor en de map zal te koop zijn voor het eenmalige bedrag van 28 euro.

De festiviteiten worden georganiseerd door Buro05; de organisatie van de boekenmarkt is in handen van Berger & De Vries.

Over Volksvermaken

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken werd op 26 juni 1874 opgericht en ontving de titel Koninklijk bij haar 100-jarig bestaan. ‘Volksvermaken’ heeft als doel jaarlijks feestelijke evenementen voor de inwoners van Groningen te organiseren. Volgens jarenlange traditie zijn dat Groningens Ontzet op 28 augustus, het uitdelen van voederbieten met Sint Martinus aan de Groningse schooljeugd, de intocht van Sinterklaas en arrensledenwedstrijden in de winter. De vereniging bestaat voor 100% uit vrijwilligers; mensen die zich met veel plezier inzetten voor de bewoners van Stad en Ommeland.