Schrijfwedstrijd 'Gelukkig ontzet'

Hoe ervaren Groningers 'hun' ontzet?

Ieder jaar viert Groningen op 28 augustus Groningens Ontzet. Maar hoe ervaren Stadjers deze dag eigenlijk? En zijn ze zelf wel eens ‘gelukkig ontzet’? Met de schrijfwedstrijd ‘Gelukkig ontzet’ roept uitgeverij Palmslag schrijfliefhebbers op hun gedicht of verhaal op papier te zetten. De circa tien tot twaalf best beoordeelde inzendingen krijgen een plaats in het boek ‘Gelukkig ontzet’. Daarnaast staat er werk in van bekende schrijvers en dichters, waaronder Jean-Pierre Rawie, Rosa Timmer en Bert Wagendorp. ‘Gelukkig ontzet’ wordt in februari 2015 gepresenteerd. Meer informatie over het boek en over deelname aan de schrijfwedstrijd is te vinden op www.palmslag.nl.

De inzendingen moeten gerelateerd zijn aan de stad Groningen en het thema ‘Gelukkig ontzet’ moet erin worden verwerkt. Ze kunnen gaan over Groningens Ontzet zelf, maar dat hoeft niet: een verhaal of gedicht over een persoonlijk ‘gelukkig ontzet’ in het leven, na verlossing van een eigen ‘Bommen Berend’, is ook welkom. Binnen deze voorwaarden mag alles: fictie, non-fictie, spannend, historisch ...
Uitgeverij Palmslag nodigt iedereen uit zijn of haar verhaal of gedicht van 28 augustus tot en met 28 oktober 2014 te mailen naar info@palmslag.nl. Voor deelname aan deze wedstrijd gelden enkele voorwaarden die u kunt vinden op www.palmslag.nl.

Bijzondere schrijfwedstrijd

‘Gelukkig ontzet’ is meer dan een schrijfwedstrijd en een boek over Groningens ontzet. Het is vooral bedoeld om mensen – of het nou Stadjers zijn of geïnteresseerden buiten Groningen – door de schrijfwedstrijd op hun eigen, creatieve wijze te betrekken bij wat voor hen een ‘gelukkig ontzet’ is. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de lezers van het boek. ‘Gelukkig ontzet’ is bijzonder, omdat Groningens Ontzet en de beleving ervan binnen en buiten Stad nog nooit op deze wijze onder de aandacht is gebracht.

Bekende en onbekende schrijvers in één boek

Het boek bevat verhalen en gedichten van bekende (Groninger) schrijvers. Tot nu toe zijn dat onder andere Fieke Gosselaar, Frank den Hollander, Auke Hulst, Jean-Pierre Rawie, Rita Spijker, Rosa Timmer, Bert Wagendorp en werk van wijlen Driek van Wissen. Daarnaast is er een schrijfwedstrijd aan verbonden waaraan iedereen kan meedoen. Alle inzendingen worden door een vakkundige jury beoordeeld en de circa tien tot twaalf best beoordeelde inzendingen krijgen een plaats in het boek. De jury kiest bovendien één gedicht en één verhaal uit, dat door schrijver mag worden voorgedragen op de boekpresentatie.

Boekpresentatie en lezing

‘Gelukkig ontzet’ wordt in februari 2015 gepresenteerd tijdens een lezing over dit boek en over Groningens Ontzet. Naast gastsprekers zullen enkele bekende schrijvers hun verhaal of gedicht voordragen. De auteurs van het door de vakjury best beoordeelde verhaal en beste gedicht krijgen bovendien de gelegenheid hun werk voor te lezen. ‘Gelukkig ontzet’ is een initiatief van stadshistoricus Beno Hofman, journaliste Karin Sitalsing, schrijfster Janneke Heimweg en uitgever Maurice van Dijk. Het boek en de lezing ‘Gelukkig ontzet’ worden mede mogelijk gemaakt  dankzij een bijdrage van Het Huis van de Groninger Cultuur en de Groningse Commissie van Spijsuitdeling.