Sint Martinusviering met veel muziek en lampionnen

Dubbele portie voederbieten besteld

De Martinikerk, de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken en PKN Groningen hebben de handen ineen geslagen om het jaarlijkse Sint Martinusfeest meer diepgang te geven. Op woensdag 11 november vindt er tussen de middag een veelzijdig concert in en boven de Martinikerk plaats. Daags tevoren staat de traditionele voederbietenlampionnenwedstrijd op het programma. Volksvermaken heeft het dubbele aantal voederbieten besteld om de vraag bij scholieren aan te kunnen. Op de 11de november vindt er ’s avonds in de Martinikerk een evenement plaats waar de armoede centraal staat. Verschillende maatschappelijke organisaties hebben de handen ineen geslagen om de arme kant van Groningen een podium te geven.

Concert

Het bijzondere concert op woensdag 11 november begint met een carillonbespeling door Adolph Rots, tot voor kort een van de twee stadsbeiaardiers (12.00-12.30 uur). In de kerk is er vanaf 12.30 een uur durend concert met organist Johan Beeftink, het vocaal ensemble ‘Camerata Trinitati’ en het GSV-schoolensemble onder leiding van Marcel den Os. Op het programma staan werken van Joh. Seb. Bach, Philip Moore, Louis Vierne, Rutter, Purcell en Byrd en delen uit de musical ‘Jekyll and Hide’. Organist Beeftink besluit met een eigen compositie. De toegang tot het concert is gratis. Aan het einde van de middag is er een Sint Martinus Vesper en wordt een schilderij van Sint Martinus, vervaardigd door beeldend kunstenaar Egbert Modderman, onthuld.

Voederbieten

De voederbietenuitdeling vindt plaats op zaterdag 31 oktober (11.00-13.00 uur) op het Waagplein. De voederbieten, geteeld in Siddeburen, worden per paard en wagen aangevoerd. Draaiorgel Pronkjewail zorgt voor de muzikale ondersteuning. De bieten zullen in de eerste week van november ook bij verschillende basisscholen en buitenschoolse opvang worden bezorgd. De lampionnenwedstrijd is op dinsdagmiddag 10 november (16.30-17.30 uur) in het koor van de Martinikerk.

Pronkjewailn

Tot slot vindt op woensdagavond op initiatief van de Protestantse Gemeente Groningen in het schip van de Martinikerk een evenement plaats, waar de armoede centraal staat. Het evenement Sint Martinus’ Pronkjewailn wil de veerkracht tonen van de arme kant van de Stad, van de wijze waarop deze mensen in het leven staan en hun inspiratie om zich staande te houden. De avond begint met een inloop en informatiemarkt, waarna presentaties, interviews en filmportretten over en met Stadjers die vertellen over hun armoede en hoe ze daar mee omgaan.