Uitslag lampionnenwedstrijd Sint Martinus

Groningen, 10 november 2012

Op vrijdag 9 november vond in de hal van het Groninger stadhuis de jaarlijkse keuring van voederbietenlampions ter gelegenheid van Sint Martinus plaats. Lissy Gnodde en Hanneke Perton wonnen in hun leeftijdscategorie de eerste prijs.

Binnen werd chocolademelk geschonken en werden het Sint Martinusverhaal verteld en Sint Martinusliedjes gezongen onder leiding van Egbert van der Werff. De lampionnenwedstrijd was uitgeschreven door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. Aan de wedstrijd hebben ruim 40 kinderen deelgenomen.

Vorige week zaterdag werden ruim vijfhonderd voederbieten gratis uitgedeeld aan belangstellende kinderen. De winnaars kregen spelen. Alle deelnemers kregen bovendien een Sint Martinussurprise. De jury, bestaande uit mevrouw Geke van der Wal, partner van Commissaris van de Koningin Max van den Berg, mevrouw Agnes van Ham, echtgenote van de voorzitter van Volksvermaken en burgemeester Peter Rehwinkel beoordeelde de de bietenlampionnen mede op het goed uithollen van de biet en de manier waarop de verlichting was aangebracht. De jury wees de volgende prijzen toe: in de categorie t/m 8 jaar: 1e prijs: Lissy Gnodde, 2e prijs: Tara Bosoco en 3e prijs Kalle den Hertog. In de categorie 9 t/m 12 jaar: 1e prijs: Hanneke Perton, 2e prijs: Klaas Knol en 3e prijs: Kaj den Hertog. De kinderen namen de lampionnen daarna weer mee naar huis om er vervolgens op maandag 12 november mee langs de deuren te lopen en er hun Sint Martinusliedjes te zingen.

Over Volksvermaken

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken werd op 26 juni 1874 opgericht en ontving de titel Koninklijk bij haar 100-jarig bestaan. ‘Volksvermaken’ heeft als doel jaarlijks feestelijke evenementen voor de inwoners van Groningen te organiseren. Volgens jarenlange traditie zijn dat Groningens Ontzet op 28 augustus, het uitdelen van voederbieten met Sint Martinus aan de Groningse schooljeugd, de intocht van Sinterklaas en arrensledenwedstrijden in de winter. De vereniging bestaat voor 100% uit vrijwilligers; mensen die zich met veel plezier inzetten voor de bewoners van Stad en Ommeland.