Buste Rabenhaupt naar Waagplein

Aan Carel Rabenhaupt heeft Groningen het jaarlijks terugkerende feest Groningens Ontzet, ook wel ‘Bommen Berend’ genoemd, te danken. Daarom wordt elk jaar op 28 augustus een krans gelegd bij het monument van Rabenhaupt. Dit jaar voor het eerst op de nieuwe plek.

De buste van Carl von Rabenhaupt aan de noordzijde van het Stadhuis is verplaatst naar de zuidzijde van het Goudkantoor op het Waagplein. Met de verplaatsing van de buste komen burgemeester en wethouders van Groningen tegemoet aan een langgekoesterde wens van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVvV) om Rabenhaupt weer naar het zuiden te laten kijken, de richting waar de vijand vandaan kwam.

Donderdag 15 juni om 14 uur onthulde burgemeester Peter den Oudsten het kunstwerk op zijn nieuwe plek. Met de buste, gemaakt door kunstenaar Willem Valk, wordt Carl von Rabenhaupt, de bevrijder van de stad Groningen in 1672, geëerd.

Er is vaker gekeken naar de mogelijkheid de buste te verplaatsen, maar dat bleek toen om meerdere redenen niet mogelijk. In nauwe samenwerking tussen het Centrum Beeldende Kunst (CBK) en de KVvV is nu een goed alternatief gevonden.De verplaatsing is mede mogelijk gemaakt door de firma Geveke Bouw BV.

Bekijk hieronder ook het filmpje van Beno Hofman.